Steg 3 i Löpserien

20.09.2019

Löpteknik

Löpteknik är ett stooort område. Det är helt beroende av ditt unika rörelsemönster (enligt mig) och det är även beroende av vilket mål du har med löpningen och på vilket underlag du springer. Det finns också väldigt många olika skolor inom löpteknik och jag kommer inte säga att något är rätt eller fel, det är upp till var och en att hitta sin "stil". Det viktigaste är att du springer med glädje och håller dig skadefri.

MEN det finns vissa generella riktlinjer och grundläggande löptekniktips som alltid gäller oavsett. Det härliga med löpteknik är att det ena föder oftast det andraJ

Vad är bra löpteknik? Och vad är ett perfekt löpsteg?

Individuellt för alla. Ett perfekt löpsteg och bra teknik är när risken för skador minskar och du har en teknik som ökar din prestationsförmåga. Med rätt teknik kan du öka spänstfunktionen, minska mängden bromsande krafter, bättre kopplingar mellan musklerna i kroppen, bättre riktning av krafterna som utvecklas i ditt löpsteg, minska belastningen i muskler, vävnader och leder och att hitta gravitationens hjälp framåt.

Varför är det så viktigt med löpteknik och vad är effekten av att ha bra löpteknik?

  • Du kan förbättra din prestation, dvs springa snabbare eller längre
  • Få mer spänst i steget
  • Springer effektivare med mindre energiförbrukning
  • Undvika skador. Du lär dig att springa med rätt rörelsemönster för dig och slipper felbelastning.

Så jag ska försöka förklara dessa grundläggande tekniktips för er och börja med det som är A och O i löpningen, nämligen:

AVSLAPPNING!!! Springer du avslappnat så kommer det andra nästan på köpetJOm du inte har en avslappnad kropp kommer inte vävnader kunna jobba elastiskt (den plyometriska förmågan försämras = spänst) Så nummer ett, slappna av! Glöm allt som har med femkronor mellan skinkorna, framåtsträckt bröst och spänd mage att göra. I dessa lägen är kroppen långt ifrån avslappnad.

HÅLLNING - BLICKEN Hållningen kommer ganska naturligt när du lyfter blicken från marken. Om du tittar framåt kommer du naturligt att lyfta överkroppen och få höften att "blicka" framåt. Var avslappnad i skuldror och axlar och försök att hitta rytmen och samspelet mellan ben och armpendlingen.

RYTM - kopplad till avslappning och arm - benpendling och fotisättningen. Försök att hitta en avslappnad skön rytm i din löpning.

TYNGDPUNKTEN - Du ska landa med din fot under kroppen så att tyngdpunkten hamnar under din kropp. Här ska du inte tänka på hur du landar med foten utan försöka få drivet i höften så at benet landar under kroppen. Vid högre fart kan foten landa loite framför kroppen för att få rätt frånskjut, men detta är också olika skolor och behöver testas för att det ska kännas rätt. Här beror det lite på underlag och mål med löpningen.

FOTISÄTTNING - Minst viktig. Detta sker automatiskt när du får ett bra rörelsemönster

ARMPENDLING

LUTNING - farten! Lutningen sker i fotleden och inte genom att böja höften framåt.

HÖFTEN - driver dig framåt. Träna på att skjuta fram höften när du tränar löpteknik. Ett bra sätt att öva deta på är att springa med ett gummiband runt midjan som i andra änden är fäst i något.

Steglängd och frekvens är viktigt för an bra rytm i löpningen. Steglängden är beroende av vilken fart du håller. Men det betyder heller inte att du ska ta större kliv för att öka farten. Allt måste följa med när du springer snabbare, drivet i höften, armpendlingen, ett större löphjul. Det viktiga är att du fortfarande landar med foten under kroppen (eller strax framför om du springer snabbt).

Det jag själv vill uppnå med min löpning är att kunna springa fritt. För att kunna göra det behöver du lära känna din kropp, dina styrkor och svagheter. Lär känna din kropps rörelser. När du känner din kropps förmåga så kan du släppa allt runtomkring. Du kan springa dina tuffa intervaller, du kan springa dina långpass utan att riskera överträning och skador. FÖR du vet dina möjligheter eller dina begränsningar och du har prioriterat vila och återhämtning.

Viktigt för att vara en stark och "hållbar" löpare:

  • Glädjen och motivationen
  • Rörlighet/flexibilitet
  • Styrka
  • Spänst
  • Uthållighet

Löpskolningsövningar ger:

  • En avslappnad och mer effektiv löpning
  • En möjlighet för dig att hålla farten och drivet längre när du är ute och springer
  • Du förbättrar din hållning
  • Specifika löparmuskler stärks och värms upp inför löpningen
  • Spänst och smidighet förbättras
  • Rörelseomfånget blir bättre
  • Det minskar din stelhet (men här krävs även mer rörlighet)
  • Förbättrar din koordination
  • Risken för skador minskar

Exempel på löpskolningsövningar får ni på Studions löpintervallpass på fredagar kl 17, ni är varmt välkomna.

Studio P.E.P.P Landsnoravägen 42 Edsvik 
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång